Investeer in social selling!

Waarom?

Klassieke fysieke contacten worden bemoeilijkt door Covid-19, door files, … en commerciële nieuwsbrieven kunnen na invoering van de AVG uitsluitend worden verstuurd aan adressen die opt-in zijn. En het uitdelen van geschenken en bonussen ligt vanuit compliance-oogpunt onder een vergrootglas. Ook is cold calling niet populair onder prospects, een opt-in voor telemarketing is in de maak. Intussen hebben talrijke nieuwe mogelijkheden tot digitale verbinding de kracht volledig bij de klant gelegd. De klant die eerst alles online opzoekt en vergelijkt. Correct toegepaste Social Selling is de nieuwe weg tot (lange termijn-) verkoop.

 

Even vergelijken met klassieke verkoop.

Klassieke verkoop

Social selling

Je trekt een net pak aan, je kamt je haren en poetst je auto. Alles voor de perfecte eerste indruk.

Je zorgt voor een actueel en salesgericht social media- profiel. En op LinkedIn minimaal een All-Star profiel.

Voorafgaand aan een ‘live’ verkoopgesprek denk je na over wat je wil bereiken en hoe je daar komt.

Je bereidt je social selling voor in een stappenplan. Je bepaalt je prioritaire doelgroep. Je checkt je netwerk op social media. Een goed moment om in beeld te komen bij bestaande contactpersonen is een verandering op werkgebied. Wie start bij een nieuwe werkgever of een nieuwe rol krijgt, houdt daarna relatief vaak het bestaande leveranciersnetwerk tegen het licht. Een vriendelijke felicitatie, gevolgd door de vraag of je iets voor je contact kunt betekenen, kan het begin zijn van iets moois op werkgebied. Vertrouwen bouwen is essentieel.

Als ervaren vertegenwoordiger neem je altijd wat foldermateriaal mee en ben je op de hoogte van marktontwikkelingen, vanuit je netwerk of de vakbladen.

 

Ook heb je een sterk verhaal paraat, om zo nodig het ijs te breken. Daarnaast deel je op regelmatige basis content, want je weet: uit het oog, uit het hart.

Je stuurt je prospect content toe waarvan je verwacht dat die voor hem of haar van toegevoegde waarde is. Dat doe je op regelmatige basis.

 

Vraag naar de uitdagingen die momenteel bij je prospect spelen.

Geef een aanzet tot een strategische oplossing en stuur aan op een persoonlijk gesprek

Af en toe een filmpje tussendoor is goed voor je bereik, dus prima.

Video verhoogt je reach, en je kan het ook heel persoonlijk maken.

Tijdens een fysiek verkoopgesprek geeft je gesprekspartner voortdurend signalen af, door bijvoorbeeld voorover te leunen of juist weg te kijken. Een ervaren sales-professional leest dit gedrag en speelt erop in.

Social Selling signalen: reacties op je berichten, concreet om meer informatie te verkrijgen , maar ook: likes en mentions (@jan, iets voor ons?).
Antwoord op elke comment. Speel er ook slim op in door te vragen of je iets voor diegene kunt betekenen, en doe dit dan via een privébericht  … want je concurrent leest misschien mee en je wil voorkomen dat die er met jouw waardevolle sociale lead vandoor gaat.

14/12/2020 – Guido Van den Zegel – VideoResult®, gebaseerd op een artikel van FrankWatching.

Scroll naar top